Brandul TETRAO pentru al doilea an consecutiv, contribuie la aducerea de noi cunoștințe despre viața misterioasă a Cocoșului de munte (Tetrao urogallus) pe cale de dispariție. Sprijinind cercetarea și monitorizarea acestei specii, care a fost realizată de Centrul Național Silvic de mult timp, contribuie la extinderea cunoștințelor despre viața cocoșului de munte, a cunoștințelor despre schimbările sezoniere în exploatarea habitatului de către cocoșului de munte, sau despre presiunea actuală de prădare asupra acestei păsări rare.
Vulpea este cel mai frecvent prădător în habitatul Cocoșului de munte
Monitorizarea din primăvara anului 2022 a relevat fapte interesante. Așa cum am presupus pe baza constatărilor de până acum, în zonele de răspândire a acestor păsări în zilele noastre există o presiune enormă din partea prădătorilor, cum ar fi vulpea, jderul, lupul, ursul, corbul sau bufnița Urală care se extinde în prezent (prădătoare de pui și de pui tineri).
Ca un prădător puternic, bufnița Urală se răspândește constant în zone noi
În localitățile monitorizate am observat din nou un cocoș de munte cu evantaiul rănit de un vultur.
Un cocoș de munte cu un evantaiul rănit după un atac de vultur
Față de anul precedent am înregistrat un număr mai mic de cocoși de munte (cel mai des observate doar 1-2 găini în perioada împerecheri).
Numărul de găini scade de la an la an - în 2022, numărul maxim de găini înregistrat pe o împerechere a fost de 3 bucăți
Au fost înregistrate numeroase haite de lupi și chiar am reușit să surprindem o fotografie unică a unui nou prădător - șacalul auriu, pe care l-am capturat la o altitudine de 1450 m deasupra nivelului mării !!!
Șacalul de aur înregistrat la o altitudine de 1450 m deasupra nivelului mării
Astăzi, conform constatărilor noastre, creșterea presiunii de pradă este unul dintre principalii factori care provoacă declinul cocoșilor de munte și prin urmare, ar trebui acordată mult mai multă atenție acestui fapt.
Răpitorii cu pene, cum ar fi vulturii și uliul, reprezintă o amenințare majoră pentru cocoși de munte în scădere
Monitorizarea în teren a Centrului National Silvic, susținută de brandul TETRAO, continuă iar noi vă vom informa periodic cu privire la aspectele interesante descoperite din viața cocoșilor de munte.
Un cocoș de munte în timpul ritualului de împerechere
Autor blog: Centrul National Silvic